Unlu Börek (Mercimekli veya Patatesli)

5 adet yufka
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağından 1 parmak az su
2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
2 adet kuru soğan
Karabiber, tuz
1 kâse peynir rendesi(tulum veya kaşar)
1 kâse un
Üzerine sürmek için;
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağHazırlanışı-Öncelikle iç harcını hazırlayın yemeklik doğradığınız soğanı sıvı yağda kavurduktan sonra üzerine haşlayıp suyunu süzdürdüğünüz mercimekleri, karabiber ve tuzunu ilave edin. Bir iki karıştırdıktan sonra ocağın altını söndürüp soğumaya bırakın.
-Derin bir kâsede su ve sıvı yağı karıştırın(gerekirse yağ ilave edin)
-Yufkayı tezgâhın üzerine serin. Yufkanın, yarısına sıvı yağ karışımından sürdükten sonra üzerine bir çorba kaşığı un eleyin(süt süzgüsü ile)
-Yufkanın diğer yarısını üzerine katlayın ona da yağ sürüp un eleyin. Yufkanın uzun kısmına mercimekli harçtan koyun, mercimeklerin üzerine peynir rendesi serpin. Yufkanın kenarlarını çok az katlayıp rulo yapın.
-Ruloyu üçer parmak genişliğinde keserek yağladığınız fırın tepsisine sıralayın.
-Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın.
-Bir kâsede yumurta sarısı ile sıvı yağı karıştırıp böreklerin üzerine sürün. Önceden ısıttığınız fırında börekler kızarana kadar pişirin.Bu böreği resimdeki gibi patatesli de yapabilirsiniz patatesleri haşladıktan sonra rendeleyin, kavurduğunuz soğan ile karıştırıp peynir, tuz ve baharatlarını ilave edin.Böreği sigara böreği şeklinde de sarabiliriz.Not: Her ikisi de ev böreği tadında çıtır çıtır çok lezzetli oluyor. İçine serpilen un elde açma börek tadı veriyor.