Mumbar(Bumbar) Dolması



  • 3 takım koyun bağırsağı
  • 350 g az yağlı kıyma
  • 3 su bardağı pirinç
  • 3-4 iri boy kuru soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Makara ipliği
Temizlemek için
  • limon suyu
  • sirke
  • kalın tuz
HazırlanışıBağırsakları ters yüz etmeden kaba pisliği kasabınızdan akıtmasını rica edin, temizlenmiş bağırsakların çeşmenize takarak tekrar temizleyin, pisliğin yağlı dış yüzeye bulaşmamış olmamasına dikkat edin, derince bir kapta limonlu tuzlu hazırlayın, bağırsakları bekletin(1-2 saat)…Bağırsakları bir mil veya parmak yardımıyla tersine cevirin, tekrar hazırladığınız sirkeli, limonlu, tuzlu suda mıncıklayarak temizleyin (iç yüzey,dışta olmalı) (1-2 saat bu suda bekletebilirsiniz)Bağırsakların yağlı yüzeyi dışta olacak şekilde tekrar çevirelim, sudan geçirerek dolduralacak hale getirelim(parlak iç yüzey içte olmalı)Bağırsaklarımız dezenfekte olmak üzere sirkeli ve limonlu suda beklerken, içimizi hazırlayalım, soğanımızı karınca başı doğrayalım ve domateslerimizi rendeleyelim, maydanozlarımı incecik kıyalım. Kıyma pirinç karabiber tuz ile karıştırarak dolma içini hazırlayalım.Patlıcan dolma oyacağına içi koyarak veya parmak yardımıyla içi dolduralım, arzuya göre porsiyonluk temiz bir makara ipliği ile bağlayalım. Tencerenize dolma seviyesinde sıcak su ekleyin.Bu tarifi pişirmek,tamamen bağırsaklarınızın pişme süresi ile ilgili,bağırsaklarınız pişmeye yakın üstünü kızartma üzere fırınlayabilirsiniz(yaklaşık 50-60 dk,önce harlı,daha sonra yavaş ateşte pişirme süresi)Afiyet olsun.Not :Değişik mutfaklarda pişirilen mumbar için servis önerim, kimyon serpilmesi. Özellikle bağırsak yağı ile pişirildiği için tarifte yağ yok, parlaklık katmak için sıvı yağ ekleyebilirsiniz.
Tarif, yılda bir kez pişen yayla mutfağımdan, eşim sevdiği için …