Melki (Çıntar) Kavurması ve Kızartması Tarifi

Melki,
kuru soğan,
sıvıyağ,tuzHazırlanışıMelki kavurması için;Melkileri bol suda iyice yıkayın. Kırmızıları yıkamak kolay, beyazlarını yıkamak biraz zahmetli sert bir bezle ovmanız gerekiyor.Yıkadığınız melkileri irice doğrayın.Tencerede su kaynatın kaynayan suyun içine melkileri atıp biraz haşlayın.(10-15 dakika)Yemeklik doğradığınız kuru soğanı sıvı yağda kavurun.Soğanlar kavrulunca üzerine doğrayıp haşladığınız melkileri atın. Biraz da melkilerle soğanı kavurun. Tuzunu ilave edin, melkiler suyunu çekince ocağın altını söndürün.(Bu arada annemin yaptıklarının neden benimkilerden lezzetli olduğunu öğrendim. Annem melkileri kavururken kaşığın ucuyla tereyağı da koyuyor)Melki kızartması için;Melkileri kızartmak isterseniz küçük veya orta büyüklükte olan melkileri bütün olarak haşlayın.Haşladığınız melkileri tuzlayıp,una buladıktan sonra kızgın yağda kızartın.Ağır olur derseniz una buladığınız melkileri yağladığınız fırın tepsisine sıralayın(üst kısımları alta gelecek şekilde )Melkilerin üzerine bir iki damla sıvıyağ gezdirin. Fırında veya maşınga(kuzine) fırınında pişirin. Ablam melkiler kızardıktan sonra üzerlerine kaşar koyup tekrar fırınlıyor harika oluyor…Not: Balıkesir yöresinde çam mantarına melki diyorlar ege bölgesinde çıntar .Melki yağmurlar yağdıktan sonra bu mevsimde çam ağaçlarının altında yetişiyor. beyaz, kırmızı ve mor renkli olanı var. Hepsinin lezzeti farklı…