Ayranlı Çorba

Bir orta kase büyüklüğünde hazır erişte
1,5litre su
1 adet soğan
1 tutam nane
Bir orta kase büyüklüğünde kase yoğurt(tahminen 5 yemek kaşığı kadar)Hazırlanışı
Bir çorba tenceresi içinde suyumuzu kaynamaya bırakıyoruz. Su iyice kaynayınca eriştelerimizi döküyoruz orta ateşte pişen erişteler büyücek ve kendini salacaktır suyu da yarı yarıya çektiği zaman tıpkı makarna gibi o zaman ocağı kapatabilirsiniz. Bir yandan yoğurdumuzu çırpıp sulandırıyoruz, iyice içilesi ayran kıvamına getiriyoruz. Bir yandan da eriştelerin soğumasını az bekliyoruz veya soğuması için  balkona vs yere koyabilirsiniz (buzdolabı olmasın),biraz üzerindeki buhar kaybolana kadar soğusa yeterlidir. Bir yandan da soğanımızı ister rende ister ince doğrayarak bir tava içinde sıvı yağ içinde kavuruyoruz. Kavrulunca ocagın altını kapatıp naneleri soğanın üzerine serpiyoruz. Ocağın sıcaklığı onun özleşmesine yardımcı olacaktır. Daha sonra suyu süzülmeyen eriştelerin içine yavaş yavaş yoğurdu döküyoruz, dökerken biraz biraz eriştenin kendi suyundan yoğurduna 1-2 kaşık karıştırın ki yogurt kesilmesin. Dikkatlice bu işi tamamlıyoruz. Üzerine soğanı ve naneyi döküp hepsini karıştırıyoruz. Soğuk olarak içiyoruz, tam yaz çorbasıdır. Afiyet olsun.
Not: Bu çorba bildiğim kadarıyla yöreseldir. Erzincan yöresine ait. Ben bir tanıdık vasıtasıyla ögrendim tarifimde o yörenin çorbasına ait olup eksik bir şeyler varsa şimdiden benim üsülüm olmuştur. Kolay gelsin herkese…